selamün aleyküm canlar elmali kurabiye severmisiniz ??
meyva sepetimde 10 kilo elma durunca aklima gelen ilk kurabiyedir benim.
söyle elmali bol tarcin kokulu . cok tanidik bildik bir kurabiyedir,elmali kurabiye..
her evde farkli piser
benim icin ise hamuru cok ayri bir özen isteyen ,icerisi ayri bir özen bekleyen bir kurabiyedir
hamuru yumsamali, un kokusu olmamali ,yag tadi belirgin olmamali , sekeri kivamin da tarcini damaginda kalmali insanin .
uzun zaman önce sevgili nurgülümün yapmis oldugu bir elmali kurabiyesini yemistim..
ahaa iste aradigim kurabiye bu dedim ,ozaman (ben ekledigimi saniyordum buraya )
hamuru istedigim kivam da idi yanlizca esimin de dogrulamasi ile sekerinin artirilmasi gerektigini düsündüm
veeeee, dün uyarladim hemen
nurgülüm diyecek yine birseyler eklemesen olmazdi :) nurgül becerikli kizim tugbanin annesidir .
bu kisa tanitimdan sonra hemen tarife geciyorum .
malzeme hamuru icin
250 gr tereyag (eritilmis )
1 cay bardagi yogurt
1 cay bardagi siviyag
3 yemek kasigi pudra sekeri ( orjinalinde 1 kasik )
1 pk kabartma tozu
1 cay kasigi dolusu tarcin ( bu benim eklentim )
aldiginca un (ben tarttim yaklasik 650 gr aliyor )
ic malzemesi
5 büyük elma
6 yemek kasigi seker
2 avuc dolusu kuru üzüm ( bencesi ;)
1 su bardagi dogranmis ceviz ( bencesi yine )
1 kahve kasigi tepeleme tarcin
öncelikle elmalarimizi soyup rendenin iri tarafi ile rendeleyelim .
bekletmek yok kararmasin
üzerine sekeri, tarcini, ve üzümü koyup suyunu cekinceye kadar pisirelim .
karistirmayi unutmayalim
en son dogranmis cevizi ekleyelim
sogumasi icin bekletelim
tereyagini eritelim (illa tereyagmi dilerseniz margarinde kullanabilirsiniz )
yagimda olusan gülü görüyormusunuz ??
yerim sen ben gül :)
aklima o geldi sallahü aleyhi vessellem
yoksa beni öyle görüyorum ?
hamuru hazirlamak icin ,un haricindeki tüm malzemeyi karistiralim elimizle .
daha sonra unu yavas yavas ekleyerek yoguralim
yaklasik 20 dakika dinlendirelim (buda bencesi )
ceviz büyüklügünde parcalara koparip, avcumuzun büyüklügün de acalim.
icersine yaklasik bir yemek kasigina yakin ic harcimizdan koyalim.
(bol olmali elmasi ,yine bencesi ;)
ay seklinde kapatalim .
kenarina catalla sekil verdim ben . sizin arzunuza kalmis yada baska sekil .nasil isterseniz
yagli kagit serilmis tepsiye dizelim cicilerimizi.
isitilmis 200 derece firinda kizarana kadar pisirelim
söyle kenarlari altlari kahverengi üzeri hafif sekilde krem renginde olup pisince alalim firindan
tepside bekletmeyelim hemen sogutma teline alalim ki altlari yumsamasin
bol pudra sekeri serpelim sonra
soguk günlerde yagmur yada kar disarida atirstirirken ,evimizin sicacik ortamin da sicak bir kahve yada cayla keyfine varalim ..
sükredecek ne cok seyimiz var !! degilmi ??
hamdü senalar olsun sana rabbim ,olmayan kullarina da nasip eyle
bu nasipte beni vesile eyle
afiyet sifa olsun dualara talibim dostlar
hepinizi cok seviyorum iyiki varsiniz